Поставяне на липсващи зъби в денталната технология. Зъбни мостове.

Методи за поставяне на липсващи зъби с естетическа и здравословна цел. Нови и стари дентални технологии.

Зъбният мост – установено решение на сериозен дентален проблем.

Зъбният мост е основен начин да се преборим от последствията и неудобствата от липсата на зъб. Защото губейки един зъб ние не просто изпитваме дискомфорт, но способстваме за сериозни изменения в структурата на зъбите си, които от своя страна водят до риск от инфекции и загуба на други зъби. Без да изпускаме и естетическия момент.
Зъбният мост е неподвижна конструкция, която се поставя на мястото на липсващите зъби. Зъбният мост се захваща за съществуващи зъби и може да бъде изработен от метал, керамика или от двете.
Зъбният мост възстановява липсващи зъби от зъбната редица и ние можем отново нормално да използваме зъбите си при хранене и при говорене, тъй като правилното артикулиране на звуците е пряко свързано със зъбите и начина, по който езика застава спрямо тях.

Dental bridges in Dental Laboratory

Dental bridges in Dental Laboratory


Чрез поставянето на зъбен мост ние определено започваме да изглеждаме по-добре и не позволяваме на останалите зъби да се разместват, запушвайки празното простраство оставено от липсващия зъб. Което от своя страна изкривява и променя цялата ни челюстна конструкция.

Как се изработва зъбния мост

Здравите зъби, на които ще се крепи моста се изпилват и се взема отпечатък от протезното поле. Самият мост се изработва по отпечатъка в зъботехническа лаборатория. След като мостът е готов зъболекарят ще се опита да го постави с много голяма прецизност на мястото му така, че да пасне перфектно на зъбната редица и на зъбите, които държат моста. Случва се това да не се получи от първия път и мостът се връща за корекции в лабораторията.
Много е важно зъбният мост да се постави корекно, защото в противен случай ще създава неудобства, но и прекрасна среда за развитие на патогенни организми т.е. ще създава риск за здравето на зъбите.
Най-устойчивия материал за зъбни мостове е металът, особено златото, но по естетически причини порцеланът се използва по-често. Напоследък най-популярна е технологията метало-керамика, където скелета на зъба е от метал, който е покрит отгоре с порцелан.
Ето и едно видео за това как се създават зъбните мостове.
http://youtu.be/3C4WXuyVJ_E

По-съвременни технологии за създаване на зъбни мостове

Технологията на зъбните мостове има съществен недостатък. За да бъде реализирана се изпилват т.е. се развалят два, много често, напълно здрави зъба. Затова не е чудно, че от началото на 90-те упорито се търси модерна технологична алтернатива, която да бъде по-широко достъпна за пациентите.
Съвременните дентални специалисти считат, че този материал вече е открит и e Нано Композит& изключително здравия и устойчив материал fiberglass идва от моторните спортове и самолетните технологии, къде се ползва за изработка на много леки и свръхздрави елементи. Днес стоматолозите успешно го ползват за създаването на адхезивни мостове.
След създаването на “моста” на мястото на липсващия зъб, върху него, с помощта на Нано композит се оформя тялото на липсващия зъб. След като се създаде и му се придаде подходяща форма материалът се изпилва последователно с диамантен полир, полир за нано композити и фини полири за завършителна полировка и блясък. Резултатът заслужава вашето внимание.
Видео за прилагането на метода можете да видите тук.
http://www.youtube.com/watch?v=O0Fl6n7I7KI