Интервю с д-р Любомира Байчева

Dr Lubomira Baytcheva
 
 
 
Д-р Байчева е представител на младото поколение дентални специалисти в България, но вече стоматолог с над 17 години дентална практика. Нейният сайт е http://www.bulgariandentist.com/.
Защо станахте зъболекар?
Харесах професията още в гимназията. Привлече ме многостранният й облик -съчетание от знания по медицина, склуптуриране, психология, мениджмънт. Работата е разнообразна, много бързо се развива всичко. Удоволствие е да се помага на пациенти, които оценяват усилията ми за по-качествена услуга.
До сега съм преминала през много и разнообразни специализации и днес, след толкова години продължавам да посещавам следдипломни квалификационни курсове, за да обогатявам и развивам познанията си. Денталните технологии се развиват наистина бързо и ако един специалист иска да си тежи на мястото трябва постоянно да се усъвършенства. С годините се специализирах в работата с американската ортодонтска система” Orto-Tain”( www.ortho-t.eu, www.ortho-tain.com) и италианската имплантологична система” Isomed”. Мога да се похваля, че съм един от най-опитните специалисти.
Каква е тази система?
“Орто-Т” е предназначена за възрастни и деца над 3 години, като работеща алтернатива на брекетите. Специалистите я препоръчват, а родителите я предпочитат за своите деца поради щадящият ефект върху тъканите и най-вече заради ” скритото лечение”. При тази система апаратът се носи само в къщи, няма психологически ефект върху детето, а физическите рискове от загубване и счупване на апарата са много по-малки.
Кажете какво ви дава повод за гордост?
Повод за гордост за мен е фактът, че успях да науча своите пациенти редовно да провеждат нужната профилактика, за да имат здрави и красиви зъби – професионално почистване , последвано от полиране на зъбите, както и на съществуващите пломби. Това осигурява не само здрав пародонт, но и удължава живота и естетичния вид на обтурациите. Занемаряването и нередовната поддръжка са в основата на последващите усложнения, продължителни и скъпи лечения и дори загуба на зъби.
Нивото на кабинета ми е на високо ниво и ще направя възможното това да не се променя. Благодарение на съвременните постижения, работата ни се усъвършенства, естетиката се повишава. Защитени и улеснени сме в работата си. Затова и качествените инструменти не са въпрос на обсъждане – те са необходимост. Особено приятно е, когато става въпрос за инструменти на световно ниво, произведени в нашата страна.
С какви проблеми се срещате във вашата практика?
Считам, че трябва да следваме добрите практики. Да въведем утвърдени стандарти, ежегодно актуализирани в крак със световните. Липсата им обърква пациентите. Когато се опитват да намерят и оценят оригиналните и качествени продукти и услуги, могат да станат жертва на некоректни практики и нелоялна конкуренция.
Благодарим ви за това интервю. Успех на вас и на всички ваши пациенти!
Read this interview in English.