Денталната медицина в Древен Египет

Как стоматолозите от времето на Фараоните прилагали практично познанията си в областта на медицината и оралната хирургия

Дентални практики в Древен Етипет

Поразителните умения на древните зъболекари.

Също като нас древните жители на Египет страдали от дентални заболявания. Тяхната хранителна диета е била пълна с фирбри и груби, често сурови зеленчуци.

В комбинация с лошата зъбна хигиена това причинявало различни орални заболявания, в това число кариес и пародонтит. Но египтяните били опитни и находчиви лекари и се опитвали да лекуват тези заболявания създавайки медицински практики, далеч надскочили своето време. Те изобретили денталната хирургия и активно се възползвали от естествените лекарства, предлагани от природата.

томатолог в Древен Етипет

Стоматолог и пациент в Древен Етипет

Денталните проблеми на древните

Общото износване и изтощаване на зъбите било характерно за почти всички жители на земята на Фараоните. Причините са няколко, но основната е в ниското качество на храната и липсата на витамини и минерали. Древните ядяли много некачествен хряб пълен с люспи, слама и дори частици пясък. Практически при всички намерени по време на разкопки черепи и челюсти, състоянието на зъбите е много лошо – те са силно изтъркани. Само по себе си това не е заболяване, но е основа за бързото възникване на други по-сериозни проблеми като абцеси, възпаление на венците и челюстната кост и загуба на зъби.

Въпреки, че по това време рафинираната захар не е съществувала кариесите вече били налице. Интересно е, че това заболяване било привилегия на елита. Причината най-вероятно се крие в качеството на диета и достъпа до сладко, което са имали двете социални групи.

Древно египетски лекари

Древните лекари познавали почти всички съвременни дентални заболявания


 

Денталната практика на древните зъболекари

В своите медицински папируси древните дентални медици описват редица състояния, с които им се налага да се борят – зъбни абцеси, проблеми с венците, разклатени зъби, улцерозен стоматит, периодонтит, алвеоларни болести, стоматологичен сепсис и камък.

Медицинската школа на Древен Етипет осъзнавала, че нелекуването на зъбните заболявания води до тежки проблеми и дори смърт. Затова покрай магиите и религиозните ритуали, етипетските заболекари прилагали и съвсем реални лекарствени терапии за облекчаване на болката и подтискане на възпаленията.

В папируса Ebers има описание на 11 метода за дентално лечение. Четири, например, се отнасят до проблема с «разклатените зъби». Такива зъби се третират по два начина: или се «опаковат» или се «запълват» със смес близка до това, което ние днес наричаме «композит» – пълнител (от ечемик) смесен с мед, и антисептично средство. Тази смеска се ползвала за запълване или за закрепване на проблемния зъб.

Освен това, поданиците на фараона получавали различни сиропи, смеси и «вода за уста» с цел поддържане на устна хигиена, успокояване на болката или борба с възпаленията. Имало е и определени субстанции, предназначени да се дъвчат и плюят. В състава им влизали бирата, билки като очиболеца, целината и др.

Освен да лекуват с билки и отвари, зъболекарите правили и много по-хирургически операции като наместване на челюстта, премахване на абцес и разядени части от венците. За фараонските лекари било практика да извършват и възстановителни работи: до сега има три намерени случая на направен зъбен мост, когато един или няколко зъба са прикрепени отново със златна или сребърна жица към околните, здрави, зъби.

Зъбни мостове от древен египет
Дентални операции в древен египет

Очевидно е, че преди хиляди години древните жители на Нил харесвали и ценели зъбите си, защото полагали доста усилия да ги държат в устата си. За целта наред с молитвите и магиите, прилагали много разумно и практично познанията си в областта на медицината и оралната хирургия. Доказателството се дори вижда и днес.