Интервю с г-н Иван Беров, Президент на Съюза на зъботехниците в България

г-н Иван Беров, Президент на Съюза на зъботехниците в България

г-н Иван Беров, Президент на Съюза на зъботехниците в България, снимка от http://www.usmivkanagodinata.com/

Г-н Иван Беров е Президент на Съюза на зъботехниците в България от 2011 г.

Завършил е зъботехника през 1990г. (Медицински колеж „Йорданка Филаретова” – гр. София) и теология в Софийски Университет през 1997г. Има собствена зъботехническа лаборатория.

Здравейте г-н Беров и за много години.

И.Б.: За много години! Желая много здраве и една успешна година.

Съюзът на зъботехниците в България е организация с дълга история…

Да, ние сме първо приемник на основаното на 23 юни 1910 г. в София “Централно зъботехническо професионално сдружение”. След 9 септември 1944 с идването на новата власт са забранени всички професионални сдружения.
Възстановяването на съсловната организация става на 24.09.1990 г. като “Съюз на зъботехниците в България (СЗБ), който е правоприемник на “Централно зъботехническо професионално сдружение”.

Какви са целите на Съюза? Какво държи членовете заедно?

И.Б.: Членството при нас е доброволно. Заедно ние защитаваме престижа и интересите на нашата професия – зъботехниката.
За мен, особено важно е, че създаваме общност, обединена от професионален интерес, където цари атмосфера на уважение и сътрудничество. Помагаме си в нашето професионално развитие, предаваме знания и информация чрез курсове и квалификации. Така в работата ни по-бързо намират място най-новите технологии и последните тенденции в световната зъботехника.

Една от основните ни задачи е да информираме нашето съсловие за нови продукти, проекти и програми, които идват от наши международни партньори. Живеем в много динамичен свят и достъпът до информация наистина е ключов.

Каква беше 2013 за зъботехниците в България?

И.Б.: Зъботехниката не прави изключение от общата икономическа ситуация в България. Професионалните ни предизвикателства често са свързани с ниската покупателна способност на българина. Виждаме, как той прави лоши компромиси със здравето си и това е проблем, който касае не само денталните специалисти, но здравето на нацията, като цяло.

От друга страна, технологично зъботехниката се развива бурно и постоянно има нови работещи решения, които всеки един от нас би искал незабавно да въведе. Понякога желанията се разминават с възможностите, но моята огромна гордост е, че България разполага със зъботехнически лаборатории на наистина световно ниво! Нашата страна има силни традиции в денталната медицина и засега ние не губим набраната инерция, дори напротив, развиваме една отлична услуга и като зъботехника и като стоматология.

А какво очаквате от 2014?

И.Б.: Първо искам да пожелая на всички колеги зъботехници, а също така и на колегите от целия бранш една много по-добра и успешна година! Много ми се иска да организираме една наистина силна Конференция, на която да покажем най-новото и най-важното, представляващо интерес за колегите.

Друг приоритет, който сме си поставили е задълбочаването на сътрудничеството ни с Български Зъболекарски Съюз (БЗС), тъй като има много неща, които можем да направим заедно в интерес на нашите членове и на денталния бранш като цяло и не на последно място за пациентите.

За мен лично, като Президент, остава предизвикателството за увеличаване на членската маса, да се научим по-добре да общуваме помежду си и да съумеем да създадем едно силно и работещо общество.

Благодарим ви и успех!

See the English text here