Диамантите в Денталния бизнес

Как диамантите подкрепят Денталния бизнес и работят в зъболекарския кабинет и зъботехническата лаборатория.

Автор: NAIS Dental Polishers

Братя, но не близнаци

Много от нас са слушали като малки приказката за диаманта и графита, случайно събрани в една стая. Красивият и блестащ диамант украсявал пръстен, графитът бил в молив оставен на бюрото. Графитът се ядосал на надмеността на диаманта и му обяснил, че те двамата – диамантът и графитът са братя, защото и двамата се състоят от въглерод.

Колкото и да е поучителна тази история, диамантът винаги ще остане царят на минералите, защото димантът е най-твърдия естествен материал по скалата на Моос и въобще в природата, докато графитът е един от най-меките. И въпреки всеобщото мнение, диамантите не само красят красивите жени, но ежедневно помагат на хората в много трудни и деликатни операции.

Diamond with reflection

Индустриалните диаманти, що е то?

В миналото диамантите били употребявани само за бижутерски цели, но постепенно хората започнали да оценяват тяхните физически качества и да ги ползват за много по-практични цели.

Днес едва около 10% от добива на диаманти отива по лъскавите витрини на бижутерските магазини. Останалите, наречени Индустриални диаманти «работят» в тежката и леката промишленост, в минното дело, в машиностроенето, с диамантите се ускорява пробиването и на най-твърдите скали, диамантени остриета режат с огромна прецизност, с диамантени филтри се изтеглят най-тънките метални жички.

Diamond Polishers

Диамантен прах за зъбно здраве

Дори най-дребните елементи и диамантеният прах имат изключително широко използване в няколко области, особено в денталната медицина и бижутерията. С помощта на диамантени абразивни пасти /diamond polishers/ се шлифоват най-плътните и същевременно най-чуствителни материали, метали и керамика, защото няма други вещество, което да е превъзхожда диаманта по якост.

Интересно е, че терминът diamond polishers означава и професията на хората, които превръщат грубия необработен диамант в искрящо бижу. Те, също като денталните специалисти работят с огромна концентрация и внимание в детайла. Работата им изисква търпение и желязна ръка – точно както на зъболекарите, на които се пада трудната задача да изглаждат и полират малки детайли директно в устата на пациента.

Инструменти с диаманти, диамантените полири и диамантените абразиви са незаменими за денталните техници, които изготвят деликатни и сложни протезни кострукции, корони и мостове, чиято форма трябва съвършено да отговаря на мястото на поставяне.

Под формата на прах абразивът се нанася върху специално направени накрайници, които, от своя страна се слагат на зъботехническите и зъболекарските машинки. Тези накрайници носят общото наименование dental polishers имат най-разнообразна форма и големина, така че да достигат всички повърхности и да обработват материала по няколко различни начина – от оформянето до полирането до блясък.

Diamond Cutting Wheel.Yelp.com

Малко диамантена история

Диамантите са познати от древни времена, първоначално открити и оценени в Индия. Но първите, които превръщат диамантите в индустрия са Южно-африканците. До средата на миналия век там са добивани 90% от диамантите по света.

Диамантовите мини се намират в особени, ултрабазични скали наречени в чест на мястото на първите находища Кимберли – «кимберлити». Там, под въздействието на високата температура и високо налягане, образувано при «избухването» на лавата през ръкав към повърхността, въглищните пластве изкристализирали под формата на диаманти.

Днес, находища на диаманти има в 20 страни по цял свят. Най-големите са в няколко Африкански държави, Бразилия, Австралия и в Сибир, Русия.

Като заключение

Всяко хубаво нещо изисква време и усилие, а когато се касае до човешкото здраве не можем да пестим от нищо. Диамантите присъстват, макар и толкова ненатрапчиво, в работата на денталните професионалисти днес, позволявайки им да представят най-добрите продукти и услуги на своите клиети. Без да го осъзнават, всеки път когато се радват на своето възстановено здраве и красота, пациентите се отблагодаряват и на всички, тези, които превръщат диамантите в удобен дентален инструмент.